Fernhout Lelis b.v.logo

Lelies.

Ons bedrijf is
gespecialiseerd in het behartigen van lelies.Al meer dan 20 jaar leveren wij op contract aan de meest gerenomeerde bedrijven. Kijk in ons fotoalbum welke soorten we kweken deze selectie is niet compleet maar geeft een goede indruk. Het teelproces begint met het kijken naar vers land, in verschillende soorten grond.
De grondbewerking vraagt om specialisme, om een zo goed mogelijke structuur te creëren voor de groei van lelies, wat cultivar gebonden is.

Voordat er begonnen wordt met planten, worden er bedden gemaakt met de beddenfrees.

beddenfrees

Planten gebeurt met een Van Hienen (volbed's boot planter), deze heeft een plantbreedte van 1.10 meter. Het plantdak bevat een grote capaciteit, waardoor het rondplanten over grote afstand geen enkel probleem is. Het plantdak bevat een klep waardoor meerdere cultivars meegenomen kunnen worden.

plantmachine lelies

Binnen in de machine zit
een extra verlengde leesband om een goede verdeling van de bollen te kunnen creëren. De leesband wordt hydraulisch aangedreven om de 1 op 1 verhouding aan te passen, zodat men een rustiger kijk op de bollen heeft. (1 op 1: verhouding rij snelheid tractor op loopsnelheid leesband).

plantmachine1

Dit alles wordt ondervangen door een Nobels computer die de bollen telt en
zo weergeeft hoeveel stuks er per roe worden geplant.

De machine is in het bezit van een bodemfrees, om het plantbed waar de bollen opvallen een paar centimeter los te frezen. Dit ter voorkoming dat er schubben afbreken en het vermijden van het doorrollen van de bollen.Verder is de machine vol automatisch: zoals -diepte regeling en bol verdeling (plumatisch)


Tom Rispens

De traktor met voorlader zorgt voor de aanvoer van lelies

Tom Rispens

Hierworden de lelies machinaal gekopt

Tom Rispens

In de volgende fase worden de lelies gerooit